MDPS

Търсене в сайта

Актуално Младежка академия Политика за поверителност Контакти
90 секунди с Айлин Касим

90 секунди с Айлин Касим

Стажант - лекар,  млад  либерал, алтруист, хуманист, председател на Академично дружество „Хуманитарн...

Публикувано преди 6 години
Стажант - лекар,  млад  либерал, алтруист, хуманист, председател на Академично дружество „Хуманитарни науки” ДПС – София. Тя е Айлин Касим. Родена в град Исперих на 26 май 1991 г. в семейство  на учители. Завършва с отличие ПМГ “Акад. Никола Обрешков” Разград, а след това следва  медицина в Медицински университет - София.

Защо реши да учиш медицина?

Айлин: Има  неща, които не ги избираме ние, те избират нас. Така съдбата ми избра лекарската професия. Знаците и пътищата в живота бяха насочени към медицината още с приемането ми в гимназията. Училищната подготовка, участията в олимпиади и състезания по биология и химия ми дадоха възможността да се запозная с най-добрите в тази сфера и ми осигури висока конкурентна среда. Пътят към успеха определено не минаваше през зоната на комфорта. Повечето летни и зимни ваканции  минаваха в подготовка за състезания и кандидат-студентски изпити.  Моятa преподавателка по биология казваше следното: “Ако се научиш с удоволствие да извършваш една трета от работата за деня още сутринта, докато си пиеш кафето, придобиваш добър навик към успеха за цял живот”.

Разкажи ни за медицинските ти стажове в чужбина.

Айлин: През лятото на първи курс встъпих в МБАЛ „Токуда болница София“. За мой късмет попаднах на екип от добри хора. Научиха ме от санитарската работа, през сестринската до хирургичните  манипулации. Втори курс посещавах същата болница. А в следващите години от комитета  по Професионален обмен (SCOPE Standing Committee on Professional Exchange) към  IFMSA (International Federation of Medical Student’s Associations) кандидатствах за стаж в чужбина. Бях одобрена и осъществих летни стажове в American University of Beirut (Бейрут, Ливан 2013 г.); Samara State University (Самара, Русия 2014 г.) и UNITAU Universidade de Taubate (Сао Пауло, Бразилия 2015 г.). Така имах шанса  да създам ценни контакти с колеги от цял свят, да се докосна  до болниците, здравната система, бита и културата на  Близкия Изток, Европа  и Южна Америка.

Как попадна в Младежко ДПС?

Айлин: Попаднах в младежката организация чрез двама мои колеги, които посещаваха активно мероприятията на  Младежко ДПС. Поканиха ме и станах член  на 1 ноември  2012 г. Това съвпадна с  рождения ден на организацията и така политиката стана част от живота ми.

Какво е общото между политиката и лекарската професия?

Айлин: Живот на високи обороти. Няма ден, който е сходен с предходния. Доверието  е първият важен елемент. Трябва да умеем да го печелим и да го оправдаваме всеки ден. Добрите лидери/лекари  притежават  букет от качества: всеотдайност, отговорност, търпение, умения за работа в екип и под стрес. И в политиката, и в медицината се изисква доблест, смелост и мъдрост да регираш бързо, да вземаш адекватни решения, да вдъхваш вяра и кураж в моменти на отчаяние.

Какво ти даде Младежко ДПС?

Айлин: Тук се запознах с истински ценни млади кадри. Срещите и разговорите с толкова много и различни хора с най-различни проблеми ме обогатиха. Взаимното споделяне на радости и тревоги ни свърза в единно и силно колективно тяло.

Знам, че си организирала немалко благотворителни инициативи. Разкажи ни за тях. Какво ти дава това?

Айлин: През  годините се убедихме, че колкото и да сме различни хората помежду си, имаме една изключителна черта, която ни обединяваше в благотворителната дейност и с всяка изминала кампания ставахме все по-многобройни и по-сплотени. Една от първите кампании беше за очната операция на малката Айше. Приятели от Академични дружества - София се събрахме и създадохме събитие в социалната мрежа Facebook. Поканихме познати и непознати на по чаша чай и  бисквити в офиса на организацията.  В следващите кампании си поставихме за цел да се обединим и с другите Академични дружества. Такава беше кампанията “За всички деца като Фатме”. Студенти в три отделни града - Свищов, Велико Търново и София, организирахме киновечер. Направихме картонени баджове, кутии за дарения, поканихме приятели и гледахме филма „Откраднати очи”. Със събраните средства за 15-ти септември дарихме  учебни пособия, дрехи, обувки за нуждаещи се деца от търговищките села: Голямо Соколово, Овчарово, Съединение, Черковна, Братово и Баячево. На поредното общо събрание един от членовете ни призова за финансова и морална подкрепа за младо момче с Неходжкинов лимфом. Обединихме се младежи от Варна, Велико Търново, Свищов и София този път за непознатия Бахтияр, който ни докосна с историята си, стана наш виртуален приятел и година по-късно вече се радваме, че той е излекуван, здрав и щастлив. Друг вид благотворителност е доброволното и безвъзмездно кръводаряване.  През месец февруари тази година,  7 младежи казаха  “Капка по капка” живот за Дейвид Иванов от Харманли. Чувството, че си бил полезен на някого, отделил си частица от твоето, за да помогнеш на някой в нужда, носи невероятно вътрешно удовлетворение, споделят наши приятели-кръводарители.

Какво би искала да се промени за младите хора в България и къде виждаш ролята на Младежко ДПС?

Айлин: Да се предостави възможността за ангажиране на младите хора в справянето с предизвикателствата на новото хилядолетие в национален и световен мащаб.  Младежко ДПС има 17 годишно минало и е най-многобройната  либерална политическа младежка организация в България и Европа. Вярвам, че именно тя ще допринесе за развитието и позиционирането на младежкия глас като ключов фактор за решение на глобалните проблеми и да направим света място, където ще преодолеем страха от социално-икономически, религиозни, етнически, полови и сексуални различия,  място без расизъм, ксенофобия, омраза,  където стриктно зачитаме и се борим за човешките права и свободи. Вярвам, че младите сме гръбнакът на решението.