MDPS

Търсене в сайта

Актуално Младежка академия Политика за поверителност Контакти
90 секунди с Осман Мурадов

90 секунди с Осман Мурадов

Кой е Осман Мурадов? Казвам се Осман Акчай Мурадов, на 31 години, от с. Нова махала, община Батак,...

Публикувано преди 1 година

Кой е Осман Мурадов?


Казвам се Осман Акчай Мурадов, на 31 години, от с. Нова махала, община Батак, област Пазарджик. Средното си образование съм завършил в Математическа гимназия „Константин Величков“, гр. Пазарджик. Притежавам бакалавърска степен „Икономика на транспорта“ и магистърска степен „Икономика на търговията“ от Университета за национално и световно стопанство, гр. София. Също така в момента следвам второ висше отново в УНСС със специалност „Право“. Работя в частната сфера по специалността си като управител транспорт в няколко фирми. Втори мандат съм общински съветник, избран от листата на ДПС в община Батак, като съм бил председател на Постоянната комисия по „Финанси, икономика и бюджет“ и в момента съм председател на Постоянната комисия по „Общинска собственост, законност и ред“. Втори мандат съм председател на Областния съвет на Младежко ДПС Пазарджик.


 


Как попадна в Младежко ДПС?


За мен е важно да покажа най-вече на младите хора, че политиката не е само за старите, и че тя може да бъде и друга. Така се намерих в политиката.


Най-лесният начин беше чрез Младежко ДПС, защото идеите и възгледите ми съвпадаха с тези на партията на 99%. Освен това съм политизиран от съвсем малък и реших да доразвия тази част от мен. Роден съм в поколение, което не само иска да критикува, а да предизвика промени. Ние младите искаме бъдеще за нас и нашите деца, затова е важно гласовете ни да бъдат чути.


 


Защо младите хора трябва да участват в политиката?


Ние младежите сме двигател на бъдещето, символ на развитието и просперитета. Във време на демокрация трябва да заемаме все по-голяма роля в политическия живот, но за съжаление се наблюдава голяма апатия и отчуждение на голям процент сред нас. Бихме могли да разширим участието на младежите в политическите процеси. За щастие това единствено може да се постигне в ДПС. Стимулирането обаче не е никак лесно и това може да се промени чрез предоставяне на по-достъпна информация и посредством отвореността на институциите. И отново тежката задача е на Младежко ДПС и на всички нас да намерим точните хора, които имат амбицията и качествата да участват в политиката.


         


Какво би искал да се промени за младите хора в България и къде виждаш ролята на Младежко ДПС?


Като нужда от промяна бих посочил създаване на една силна средна класа, икономическо развитие на държавата и по-големи чуждестранни инвестиции, намаляване на безработицата и подобряване на образователната политика.


Голямата трудност в реализацията на младите, желанието им за миграция, макар и да намалява в известна степен във времето, това все още представлява проблем. Нужно е повишаване на нивото на българското висше образование чрез мотивирани и квалифицирани преподаватели и чрез предлагане на подходяща професионална кариера на висококвалифицирани специалисти, за да се завърнат в родината си и да се използва ресурсът им от знания и умения, придобити в престижни учебни заведения.


Членовете на Младежко ДПС винаги се стремим към активен политически живот. Почти винаги реагираме по-активно на промените в политическата ситуация. Младите хора сме по-динамични, енергични, мобилни, креативни и готови да поемаме рискове, което има своя огромен принос към политиката в страната. Ролята ни виждам в това, че ние се срещаме, общуваме, обменяме опит и идеи, имаме различен поглед върху политиката и действителността, в която живеем, и нашите идеи са в много голяма полза. Във всеки един от нас виждам амбиция, смелост и целеустременост, отстояваме принципите си и сме критични спрямо несправедливостта, защото това е единственият ни път към целта. По-оптимистично настроени сме, по-силно се чувстваме европейци и споделяме европейски либерални ценности. Неслучайно ние имаме най-голямата, най-ефективната и най-добре интегрирана младежка организация в цяла Европа. 


 


Какво би казал на младите хора, които са апатични към политиката?


Да имаш възможността да работиш с различни хора, които споделят различни идеи и възгледи, да си полезен и да имаш принос в процеса на развитието на страната, в която живееш, е неописуемо чувство. Бягането от отговорност няма да промени нищо от нещата. Аз смятам, че голяма част от обществото ни губи своето свободно време вместо да превърне това време в полза за своето самоусъвършенстване. Апатията води само до политическа неграмотност.


 


Кой е любимият ти девиз?


Няма да е все така!