MDPS

Търсене в сайта

Актуално Младежка академия Политика за поверителност Контакти
90 секунди с Шебан Билянов

90 секунди с Шебан Билянов

Кой е Шебан Билянов? Казвам се Шебан  Билянов, роден съм в град Мадан и съм на 29 години. Завърших...

Публикувано преди 2 години

Кой е Шебан Билянов?


Казвам се Шебан  Билянов, роден съм в град Мадан и съм на 29 години. Завърших средното си образование в община Смолян  в  ПГС „Никола Вапцаров“ през 2011 г., През 2017 г. защитих дипломна работа в УАСГ, специалност магистър архитект. От март 2021 съм зачислен, като редовен докторант в катедра „Жилищни сгради“ при Архитектурен факултет на УАСГ. От 2011 г. започнах активно да се занимавам с политика и по точно с Младежко ДПС и тогава бях избран за младежки председател на Младежко ДПС-Мадан. От 2015 г. до момента съм общински съветник в община Мадан. През 2016 г.  на 7-мата редовна  отчетно-изборна областна конференция на Младежко ДПС Смолян бях избран за областен председател. В момента се занимавам активно с проектантска дейност и съм главен архитект на община Рудозем и община Девин.


Как попадна в Младежко ДПС?


Преди повече от 11 години в моята община имаше местни избори през далечната 2011 г. и тогавашният отбор на ДПС ни поканиха с група приятели да се включим активно в предизборната кампания. Включихме се и се запалихме по идеята на ДПС.


Къде е допирната точка между политиката и твоята професия?


Както казва един известен български архитект: „Архитектът се занимава с мечтите на хората …“.  Архитектурата съгражда не само мечтите, но и битието и потребностите на хората и всичко това трябва да стои на здрави темели. В политиката е по подобен начин - работим и за мечтите, и за страданията, и за неволите на хората. Както в архитектурата, така и в политиката, всичко трябва да почива на принципност и да е стъпило на здрава основа!


В каква обществена кауза във вашия град бихте се включили?


Според мен всички ние имаме една огромна кауза - да направим така, че хората и особено младите хора да останат в населените си места. Нека се обединим и да намерим решение на проблема. Има ли смисъл да проектираш красиво и уютно, но неизползвано жилище? Потребността от архитектурата се обосновава от потребността на и от хората. Моите преподаватели ме учиха, че освен всичко останало архитектът е възпитател, общественик, човек, намиращ решение на проблемите.


Смятам, че би било полезно да се преразгледат всички устройствени планове и да се отчетат съвременните потребности и новите фактори, също така да се преосмислят местата с широко обществено ползване - тяхното създаване или облагородяване, търсенето на пространства, спомагащи комуникацията между малките хора в този голям свят.


В какво вярваш безусловно?


Във Всевишния!!!


Кой е любимият ти девиз?


Да се възползваме от 5 неща преди други 5:  • От младостта си преди старостта.

  • Здравето преди болестта.

  • Благоденствието преди бедността.

  • Свободното време преди заетостта.

  • Живота преди смъртта!