MDPS

Търсене в сайта

Актуално Младежка академия Политика за поверителност Контакти
90 секунди с Шенай Шефкетов

90 секунди с Шенай Шефкетов

22 годишният талант се носи във въздуха, а не стъпва, когато танцува народни танци. Той е професиона...

Публикувано преди 5 години
22 годишният талант се носи във въздуха, а не стъпва, когато танцува народни танци. Той е професионален танцьор в същото време учи "Рентгенелогия" в МУ-Плевен. "Когато танцувам имам чувството, че времето е спряло и светът е мой", казва младият Шенай Шефкетов от Червен бряг. 

Въпрос: Кой е Шенай? С какво се занимаваш? 
Шенай: Аз съм  едно напълно обикновено момче, израснало в малък град. Роден съм в Плевен, но съм живял и отрасъл в гр. Червен бряг. Там завърших средното си образование в езикова гимназия и след това се преместих в Плевен, за да следвам в Медицински Университет. Приоритетите ми са свързани изцяло със следването ми, което е към края си. 

Въпрос: Кога откри народните танци? Какво ти дават те? 
Шенай: С народни танци се занимавам от ранна детска възраст. Всъщност никой от семейството ми не се занимава с музика, освен моя дядо, който е музикант. Може би от него съм наследил това. От много малък съм запален по народните танци, за мен те са Осмото чудо на света. Когато танцувам имам чувството, че времето е спряло и света мой. Израстнал съм с народната музика и тя винаги ми е давала невероятен емоционален заряд.

Въпрос: Къде е пресечната точка на заниманията ти по Рентгенология в университета и танците? 
Шенай: За мен следването и образованието ми са на първо място, защото е друго когато човек си има една престижна и просперираща професия, каквото смятам, че е и моята. Много пъти ми се е налагало да пътувам някъде, за някое участие, но това по никакъв начин не ми е повлияло на ученето и никога не съм си правил нещата, така че да пренебрегна едното за другото. Напротив, опитвал съм се винаги да бъда максимално отдаден и двете неща. Често се е случвало, в учебната програма за деня, занятията да продължат до по-късен час, но това на мен не ми пречило, веднага след това да отида в залата и да се разтоваря. Може да съм бил много изморен, но когато заиграя се зареждам с още повече енергия и сила.

Въпрос: Като млад човек от Червен бряг какво би искал да се случи за твоя град? 
Шенай: Определено доста неща! Най-наболялата тема - Безработицата, и по-конкретно при младото поколение. Все повече млади хора напускат града и търсят препитания в други градове, дори и в чужбина. Имам много мои съграждани, които също учат в МУ - Плевен, различни специалности, доста сме си говорили с тях, къде след това искат да упражняват професията си. 90% от тях визираха други места, само не и в нашия град. Червен бряг, разполага с много голяма, много профилна болница, но за съжаление не се прави нищо за нея. В общината има доста села, които разчитат на тази болница, възрастни хора, които нямат достатъчно средства, за да отидат до друга болница идват тук. Смятам, че е крайно време да се вземат мерки и тази болница да се въздигне, за да може и Ние като бъдещи здравни специалисти, да работим в нея.

От друга страна тревожно е че младежите в нашия град просто бездействат. Занимават се със всякакви вредни неща, само не и с полезни. Редно ще е в града ни да се промени това, трябва да се направят звена, където младите да работят. В гради ни има и много мотивирани, грамотни хора, които искат да се развиват, вярвам, че те ще бъдат спасението за него.

Въпрос:  Виждаш ли ролята на Младежко ДПС в това? 
Шенай: Разбира се! Младежкото ДПС може да помогне с много, и аз като член мога да спомогна. Давам пример: В града ни има читалище, в което не се правят много неща за младите, разполага с голяма зала, оборудвана с климатик, защо да не се направи един танцов състав от млади хора, които могат да представят гради по много престижни фестивали и шампионати.

Има младежи, който се занимават със спорт, но не са много. В Червен бряг има голяма спорта зала, сега през лятото работи и басейна. Може да се направят проекти за стимулиране на младежите да се занимават със спортни дейности, да бъдат по-активни. Добре ще бъде и да се направи една информационна презентация от някой здравен специалист, как младежите да водят по-здравословен начин на живот.

Въпрос: В какво вярваш безусловно? 
Шенай: Изцяло и напълно в себе си! Вярвам също и в това, че най-доброто и най-хубавото тепърва предстой.