MDPS

Търсене в сайта

Актуално Младежка академия Политика за поверителност Контакти
Европейска либерална младеж - LYMEC

Европейска либерална младеж - LYMEC

Движението на либералната и радикална младеж на Европейския съюз е основано през 1976г. и представл...


Движението на либералната и радикална младеж на Европейския съюз е основано през 1976г. и представлява повече от 210 000 млади либерали от 58 организации в 33 европейски страни. В движението членуват както Организации членки (Member organisations), така и индивидуални членове (Individual Members). То е платформа за дебати по бъдещето на ЕС. Като младежко движение LYMEC се стреми към развитие на европейско политическо и образователно съзнание. От друга страна, то търси своята политическа роля в Европа, като работи с други либерални и радикални организации, като например ELDR и нейната парламентарна група в ЕП. Основната цел на LYMEC е либерална федеративна Европа.


Основни цели и дейности на LYMEC са:

  • създаване на либерална и федерална Европа;


  • да развива организациите-членки и индивидуалните членове чрез семинари, публикации, групови посещения, симпозиуми, курсове и срещи;


  • задълбочаване на разбирането на либералните идеи сред младите хора и обществото в Европа;


  • промовирането на толерантност между култури и хора;


  • повишаване на политическата култура и познания, както и ангажираността на младите хора към политическите процеси и гражданското общество.


В своята работа и действия LYMEC сътрудничи с ELDR и с ALDE групата в Европейския парламент. Така LYMEC се счита за младежката организация на ELDR и участва във всички нейни дейности като пълноправен член. Президентът на LYMEC е член на политическото бюро на ELDR., LYMEC е регионален член на Международната Федерация на Либералната Младеж (IFLRY).


LYMEC e член по право на Европейския младежко форум. Европейският Младежко Форум се състои от официални национални младежки организации и от международни неправителствени младежки организации, каквато е и LYMEC.


В периода 2008-2011 г. Сибел Реджеб от Младежко ДПС е ковчежник на LYMEC.


На 7-ми април 2018 година на конгреса на Европейската либерална младеж (LYMEC), Антоанета Асенова бе избрана за член на бюрото на организацията.


На 9-ти април 2020 година на конгреса на Европейската либерална младеж (LYMEC), Антоанета Асенова бе избрана за председател на организацията.

Уеб сайт: http://www.lymec.org


Страница във фейсбук: https://www.facebook.com/EuropeanLiberalYouthLYMEC/