MDPS

Търсене в сайта

Актуално Младежка академия Политика за поверителност Контакти
Позиция на Младежко ДПС по повод провелата се в София Европейска младежка конференция

Позиция на Младежко ДПС по повод провелата се в София Европейска младежка конференция

През изминалия уикенд младежки представители от цяла Европа се събраха в София за конференция, част...

Публикувано преди 6 години

През изминалия уикенд младежки представители от цяла Европа се събраха в София за конференция, част от Структурния диалог с младите хора на Комисията и Съвета. Целта на конференцията бе овластяването на младите хора чрез предоставяне на платформа за тяхното активно включване в процесите на вземане на решения. Резултатът от този диалог трябваше да бъде включен в следващата Програма за младежта на Европейската комисия.


Уви, младите хора бяха превърнати в безучастни зрители. Европейските делегати напуснаха страната ни с усещане за липса на значимост и игнориране и на техните идеи, и на важните за тях теми.


Младежко ДПС осъжда равнодушния подход на българското правителство и напомня, че толерантното изслушване на речи и режисираните аплодисменти са твърде далеч от европейския начин за вземане на решения – чрез обмяна на мнения, взаимно изслушване и диалог.


Случилото се по време на конференцията за пореден път показва общото отношение на българското правителство към проблемите на младите хора – приоритет на хартия, незачитане на практика.


Ние вярваме, че единствено активното и пряко включване в процесите на вземане на решения на младите хора е бъдещето на Европа; че всеки опит за омаловажаване на младежкото участие трябва да бъде предотвратен. Уверени сме, че трябва да продължим да настояваме за пълноценно младежко участие и диалог по политиките за младите хора.