MDPS

Търсене в сайта

Актуално Младежка академия Политика за поверителност Контакти
Представители на Младежко ДПС присъстваха на 40-ия Конгрес на АЛДЕ

Представители на Младежко ДПС присъстваха на 40-ия Конгрес на АЛДЕ

Между 24 и 26 октомври в столицата на Гърция – Атина се проведе 40-ия Конгрес на Партията на Алианс...

Публикувано преди 4 години

Между 24 и 26 октомври в столицата на Гърция – Атина се проведе 40-ия Конгрес на Партията на Алианса на либералите и демократите за Европа (ALDE) под надслов „Мисията възможна. Ренесанс на либерализма”. Събитието събра близо 1 000 делегати от цяла Европа, които проведоха задълбочени дискусии по важни за бъдещето на Европа теми, сред които опазването на околната среда, ролята на Европа на глобалната сцена и защита на правовата държава.

Членовете на Младежко ДПС Антоанета Асенова и Тaнзeр Юсeинoв бяха делегати на конгреса като част от делегацията на Европейската либерална младеж (LYMEC) след като бяха избрани като такива на пролетния конгрес на организацията. Антоанета Асенова, която е член на бюрото на Европейската либерална младеж беше и водач на делегацията.

Конгресът имаше за задача да избере ново ръководство на партия АЛДЕ състоящо се от президент и шестима вицепрезиденти, приеме нови организации членки, гласува резолюции и други. За президент на АЛДЕ беше преизбран г-н Ханс ван Баален, а председателят на Младежко ДПС и евродепутат г-н Илхан Кючюк беше преизбран за вицепрезидент на партията с най-много гласове за трети пореден мандат в надпревара с общо 9 кандидати.

Младежката делегация беше изключително активна по време на дискусиите, обсъждането на резолюциите и избора на ръководство, като младите либерали проведоха срещи с всички кандидати, изслушаха и дискутираха вижданията им за развитието на организацията и либерализма в Европа. И двете предложени резолюции бяха приети, както и направиха много изменения по други резолюции свързани с климатичните промени, дигитализацията, върховенството на закона, разширяване на ЕС към Западните Балкани и други.

В конгреса взема участие министър-председатели, еврокомисари, евродепутати и други политици от либералното политическо семейство.