MDPS

Търсене в сайта

Актуално Младежка академия Политика за поверителност Контакти
Представители на Младежко ДПС участваха в семинар на LYMEC в Хърватска

Представители на Младежко ДПС участваха в семинар на LYMEC в Хърватска

В периода 16-18 февруари в Загреб, Хърватска се проведе семинар на тема „Европейски избирателни сист...

Публикувано преди 6 години

В периода 16-18 февруари в Загреб, Хърватска се проведе семинар на тема „Европейски избирателни системи“, организиран от Европейския либерален форум и Европейската либерална младеж LYMEC. Младежко ДПС бе представено от Антоанета Асенова и Сони Харизанов.


С оглед многообразието от избирателни системи, които съществуват е Европа, семинарът проследи и сравни предимствата и недостатъците на различните системи, които се прилагат в рамките на съюза. Обсъдена бе и концепцията за въвеждане на транснационални листи при гласуване за Европейски парламент.


Основното заключение от дебатите по време на семинара бе, че макар и транснационалните листи да представляват инструмент за подобряване на връзката между европейските избиратели и европейския парламент, с оглед приближаващите избори за Европейски парламент младежките организации по места трябва да концентрират усилията си в постигане на добри резултати в условията на съществуващите системи, но да продължат да поставят въпроса за въвеждане на транснационални листи в бъдеще.


Делегатите на ДПС поставиха въпроса и разясниха на останлите делегати дискриминационния характер на забраната за използване на езици, различни от българския по време на предизборни кампании, предвидена в българския Изборен кодекс.